loopTips

7 tips voor het lopen

tips voor beginnen met lopen

Wil je beginnen met lopen, maar ben je niet zeker hoe je eraan begint? Geen probleem. Je bent niet alleen. We geven enkele tips en onderaan vind je het schema voor beginners terug.

Start niet te snel

Of je sportief bent aangelegd of niet: We raden aan om met het schema voor beginners te starten voor ten minste 1 week. Dit schema bouwt rustig maar zeker op. Dit laat jouw lichaam toe om zich aan te passen aan de nieuwe activiteiten die je ervan vereist. Op ons forum zien we vaak klachten verschijnen bij beginnende lopers die iets te snel willen opbouwen. Zo ontstaan er vaak ontstekingen of verzuring wanneer dit niet nodig is. Merk je echter na 1 week dat je lichaam makkelijk meer aan kan, mag je gerust enkele weken opschuiven, of zelfs meteen doorschuiven naar het schema voor geoefende lopers.

Wissel voldoende af in de intervallen

Intervallen van wandelen tussen de looptijden helpen een beginnende loper om een langere afstand af te leggen van de meet af aan. Het is de bedoeling om je lichaam steeds een stukje te laten recupereren tijdens het wandelen.

Start met wandelen vóór je spieren te moe worden. Dit zorgt ervoor dat je sneller terug klaar bent om een loopinterval in te lassen. Als je spieren te moe worden, zal je trager wandelen en is het moeilijker om terug te beginnen met lopen. Het beginnersschema dat je terugvindt op de site, zorgt voor alvast een goede maatstaf.

Neem geen te hoog tempo bij het lopen

Een goede maatstaf is of je nog kan praten tijdens het lopen. Als je tempo te hoog is om te praten, ga je te hard van stapel. Je hartslag zal dan te hoog oplopen, waardoor je minder lang kan lopen. Het is beter om een iets lager tempo te hanteren en langer te kunnen blijven lopen. Zo zal je het meeste progressie boeken.

Neem geen te laag tempo bij het wandelen

Als je in een wandelinterval zit, doe je er goed aan om je tempo voldoende hoog te houden. Hier neem je als maatstaf “goed doorwandelen”. Als je gaat slenteren, zullen je spieren afkoelen en zal je hartslag te veel zakken, wat herstarten weer wat moeilijker maakt.

Loop met een timer of app

Er zijn voldoende apps beschikbaar voor op je smartphone om intervallen bij te houden of in te stellen. Loop je niet graag met een smartphone rond, zijn er ook steeds goedkope horloges en stopwatches die je toelaten om vrijer te lopen en je tijd bij te houden. Lees hier een review van de Strava app.

Als je het loopprogramma voor beginners loopt, kan je met onze gratis begeleiding lopen. We zorgen voor wat opzwepende muziek voor de loopintervallen en wat rustigere muziek voor de wandelintervallen. Probeer het zeker eens uit.

Beste tijdstip om te lopen bestaat niet

Er bestaat veel lectuur over het beste tijdstip om te gaan lopen, maar elk tijdstip heeft zijn voor- en nadelen. Daar bovenop zijn we met z’n allen steeds drukker bezig in ons dagelijkse leven, waardoor het tijdstip om te gaan lopen niet heel hoog op onze prioriteitenlijst staat. Daarom is het belangrijker om gewoon een moment te vinden in de dag of avond waarin het mogelijk is. Het is steeds het belangrijkste om de sessie te doen, onafhankelijk van het tijdstip van de dag.

Gebruik alleen loopschoenen

Misschien het allerbelangrijkste wat je nodig zal hebben om te gaan lopen zijn goede schoenen. Start niet met lopen in casual sneakers of andere schoenen. Je zal snel gedemotiveerd zijn om te gaan lopen. Ga steeds op zoek naar specifieke loopschoenen. Probeer ook enkele paren uit in de winkel en laat je desnoods bijstaan door een verkoper. Het juiste paar loopschoenen voorkomt enorm veel last aan je voeten, gewrichten en zelfs spieren, en maken het tochtje lopen zoveel leuker. Bekijk even de pagina over loopschoenen voor meer informatie.

Op zoek naar goeie basisschoenen?

Vergeet niet

Enkele zaken die ervoor zorgen dat je zo probleemloos mogelijk gaat lopen.