Interview

VAN BEGINNEN LOPEN TOT MARATHON: 10 VRAGEN AAN AMINA FAYZU

Amina Fayzu

Amina Fayzu (22j) uit Brugge begon in september 2020 met lopen. Een jaar later op 17 oktober liep ze haar eigen marathon. Ik mocht haar enkele vragen voorleggen. Een kleine inkijk in de weg die ze aflegde: fysiek en mentaal.

Ben je van nature sportief? Wat doe je graag van sport / activiteiten voor je startte met lopen?

Als kind was ik heel sportief. Heb dit van mijn papa. Hij was in zijn tienerjaren een voetballer en heeft me leren voetballen. Ook badmintonden we samen, heb ik zelf leren skaten en heb zelfs 1 jaartje op een dansschool gezeten in Knokke. In mijn tienerjaren was mijn liefde voor sport verdwenen en heb het tot mijn 21ste aan de kant laten liggen. 

Puur lopen begreep ik nooit. Bende masochisten, dacht ik in mezelf.

– Heb je altijd graag gelopen? 

Neen, puur lopen begreep ik nooit. Vond het gestoord dat mensen vrijwillig ‘s morgens vroeg wilden gaan lopen. Zo saai, zo stom, ze zien af maar doen door? Bende masochisten, dacht ik in mezelf.

– Wanneer en waarom ben je begonnen met lopen?

Ik heb ontdekt dat ik zelf een masochist ben (grappend 😁). De allereerste lockdown heeft echt wel iets met me gedaan. Ik zat mentaal op een gegeven moment heel diep. Mama is een risicopatiënt en uit respect voor haar zat ik twee à drie maanden gewoon thuis. Kwam geen één keertje buiten, studeerde iedere dag in mijn kamer, zelfstudie, online lessen, vrienden niet zien … mentaal was het héél zwaar. Ik begon in de zomervakantie meer en meer boeken te lezen. Ik stootte op een boek over een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ik was meteen heel excited en vertelde aan mama dat ik dit in de zomervakantie 2021 wou doen. Ze lachte met mij en zei dat ik niet in staat ben om weken aan een stuk te fietsen, want ik kan zelfs geen 5 minuutjes lopen. Dit had me ergens geraakt en wou ik aan haar bewijzen dat ik het wel kon: zo trok ik 7 september 2020 mijn oude sportschoenen aan, zocht snel een “Start to Run” schemaatje en was vertrokken …

– Hoe ging dat in het begin? Had je kwaaltjes? Motivatiedips?

Mijn doel was mijn aller eerste vijf kilometer uitlopen. Tijd was niet belangrijk. Ik wist ook echt niets over lopen, cadans, Vo2max, Intervaltraining, zouttabletten … alles was nieuw en begon ik mezelf te verdiepen. Las veel boeken, informatie op internet en heb zelfs ontdekt dat we eigenlijk op school nooit werden geleerd om juist te lopen: want je loophouding doet al zoveel! Zo zag ik snel progress en had niet echt last van motivatiedips. 

– Hoe hield je jezelf gemotiveerd?

Ik kwam eind september achter hoeveel kilometer een marathon is en had tegen mezelf gezegd dat ik over een jaartje mijn eerste marathon in Amsterdam ging uitlopen (hou gewoon veel van Amsterdam). 42,2 kilometer maakte me niet bang, maar excited. Had ook een loophorloge gekocht en die statistieken zijn nogal verslavend, zeker als je een positieve vooruitgang ziet. Om wat variatie in mijn training te hebben, had ik een rugzak gekocht en stak er gewichten in. Zo wandelde ik eerst lange afstanden met 10kg gewichten op mijn rug en uiteindelijk ook ermee beginnen lopen. David Goggings zijn boek “Can’t Hurt Me” had ook veel met me gedaan. 

– Heb je een ritueel / vast schema?

Ik zocht gewoon online schema’s op. Wou nooit echt een loopcoach, want wereldrecords wil ik toch niet verbreken. Ook wou ik mezelf bewijzen dat alles mogelijk is zolang je er echt voor wil gaan. 

– Bos, veld, park, straat of piste?

Straten, bos … daar waar er niet al te veel mensen en auto’s zijn. Ik houd van rustige plaatsen, maar soms loop ik wel daar waar er veel auto’s passeren. Klinkt misschien raar, maar werkt motiverend. Zeker als je intervalsessies hebt. 

– Loop je graag in gezelschap of liever solo?

Altijd solo. 

image
Amina Fayzu na haar eerste marathon op 17 oktober 2021.

De dag van de marathon: Welke emoties en gedachten beleefde je voor de wedstrijd, tijdens en nadien? En the day after?

Paar dagen voor mijn marathon was mijn huisdiertje erg ziek geworden en 2 dagen voor de marathon was het plots overleden. Heb dagen op zijn eten en drinken gelet, ‘s nachts timers gezet om te checken of die nog oké was, was moeilijk op een dierenarts te vinden, want iedereen zat vol … de dag dat hij overleed was ik mentaal op. Had ook veel werk voor unief en nog dit erbij … moest ook nog naar Amsterdam vertrekken, want mijn eerste marathon wou ik daar uitlopen. Uiteindelijk  gekozen om niet te gaan. Mentaal en fysiek was ik heel moe. Had echt geen zin. Maar een jaar ervoor had ik mezelf beloofd; zelfs als ik mijn marathon niet Amsterdam kan uitlopen, loop ik hem toch 17 oktober 2021 uit. Heb dit uiteindelijk ook gedaan. 

Toen ik 42,2km op mijn horloge zag, was ik niet blij, niet emotioneel … I was at peace with myself. 

Had gekozen om een plaats uit te kiezen waar ik me goed voel: het strand. Vraag me niet waarom; maar wou mijn rugzak van 10kg erbij nemen. Misschien uit frustraties, ik weet het niet. Maar 17 oktober stond ik ‘s morgens vroeg, alleen, op het strand, met nog eens 10kg gewichten op mij … mijn benen voelden zwak aan, mentaal zat ik diep en pas toen ik het echt koud kreeg was ik vertrokken met de wind mee. Heb afgezien. Ik voelde blaren openbarsten en tegelijkertijd voelde ik nieuwe blaren opkomen. Mijn rug voelde ik ook wel branden, was niet heel erg, maar je zag wel scheurplekken op mijn huid. Voeten deden ook erg pijn. Ik had nooit getraind om met gewichten op het strand te lopen. Maar doorbijten doet wonderen. Rond je 35ste kilometer besef je dat je er zal geraken, al is de finishline denkbeeldig … toen ik 42,2km op mijn horloge zag, was ik niet blij, niet emotioneel … I was at peace with myself. 

De avond zelf nog de trein naar mijn kot gepakt en de volgende dag zat ik in de aula. Voelde wel dat ik de dag ervoor met gewichten heb gelopen; vooral stijve nek en schouders, maar afzien van de pijn deed ik niet. Pijnlijkste waren de blaren en al de wondjes die ik nog moest verzorgen. 

Heb je tenslotte nog tips voor anderen die aan het begin van hun (loop)reis staan?

  • Heb een doel: al is het 5km uitwandelen/uitlopen. De tijd kan enkel vooruit gaan. Zo is het ook met jouw sportieve vooruitgang.
  • Blessure? Niet erg, leer eruit. Luister naar je lichaam en ken je zwakkere lichaamsdelen.
  • Vergelijk ook nooit jezelf met andere mensen. Nooit! Een jaar geleden was 10 minuten lopen een uitdaging voor mij, nu is het een opwarming.

Wil je ook je verhaal delen?

Lopers motiveren lopers. We zijn steeds op zoek naar leuke getuigenissen. Ben je pas begonnen met lopen en vindt je moeilijk je draai? Of heb je al wat kilometers onder je gordel en heb je daarbij al wat meegemaakt? Deel het met ons, en wij delen het verder!

Stuur een berichtje naar nico@start-to-run.be